Segling tillgänglig för alla

Segling tillgänglig för alla

altDen ideella stiftelsen Handicat bedriver sedan 2007 seglingsverksamhet för personer med funktionsnedsättning (rörelse-, syn-, hörsel- eller utvecklingsstörning). Handicat är ett samprojekt mellan SCTS (Swedish Catamaran and Trimaran Sailors), IFAH (Idrottsföreningen för alla handikappade) och Fryshuset.

Handicat vill ge personer med funktionsnedsättning möjligheten att uppleva friheten genom att segla. Styrelsen består av personer med egen seglingserfarenhet och funktionshindrade och har ekonomiskt stöd från Arvsfonden samt andra fonder och företag.

Olle Hansen, en av projektledarna och själv CP-skadad berättar om hur idén till projektet tändes. -Vi var på ett seglarläger för handikappade och en kille med en fyrameters flerskrovsbåt kom förbi. En av våra deltagare med en grav skada fick provsegla båten. Han sattes i mittskrovet och kunde segla båten själv utan att surras fast eller att behöva vara rädd för att ramla ur. Vi såg direkt fördelen med flerskrovsbåtar och kontakt togs med ägaren till en stor katamaran som vi hyrde under en vecka. Det fungerade alldeles utmärkt med funktionshindrade i besättningen och vi arbetade därifrån för att kunna skaffa oss en egen båt.

Olle inspirerar själv ombord genom sin instruktörsroll och sitt eget handikapp som innebär gångsvårigheter, dålig balans och att han bara kan använda sin ena arm. Han seglade som liten med sina föräldrar men kunde inte vara så delaktig på grund av sitt handikapp. Han lärde sig senare att segla genom att "gasta" på kompisars båtar och har nu Fartygsbefälsexamen (Klass 8 intyg) vilket innebär att han får segla yrkesmässigt med passagerare.

Projektet har vuxit sedan starten och ca 100 passagerare under första året till att den gångna säsongen ha mönstrat ombord över 600 handikappade besättningsmän under ca 60 seglingsdagar. Till nästa sommar finns dessutom flera förfrågningar om att komma till andra platser i Sverige och genomföra seglingar.

-Målsättningen framåt är att fler skall segla med oss och att vi kan börja erbjuda weekend- och veckoseglingar. Vi vill också verka för att fler skaffar sig egna båtar, att båtbyggare skall bygga båtar som lätt kan anpassas och att bryggor och marinor anpassas för att kunna ta emot handikappade besättningar, berättar Olle. Vi vill gärna vara ett bollplank i denna process med våra erfarenheter och kunskaper, fortsätter han.

Handicat arbetar på flera plan för att nå sina olika mål. Ett av dessa är ett samarbete med Skärgårdsstiftelsen i syfte att verka för en mer handikappanpassad skärgård. Ett annat genom att samarbeta med invandrargrupper för att ge dessa ungdomar chansen att uppleva skärgården och segling samtidigt som de får träffa handikappade ungdomar för att motverka fördomar.

-Att kunna segla ger en fantastisk frihetskänsla och en möjlighet att komma ut i naturen. Den möjligheten vill vi ge till så många funktionshindrade som möjligt, avslutar Olle.

Se filmen om Handicatprojektet här.


För att läsa mer om Hadicat eller för att stödja projektet, klicka här.

Kommentarer

IBDFIHETGF

RdTl9T Muchos Gracias for your blog article.Really looking forward to read more. Awesome.

yDUWGlbKJMBpsyxMKc

DoPZnY Very good day i am undertaking research at this time and your website actually aided me

Thanks-a-mundo for the article.Much thanks again. Seek

Thanks-a-mundo for the article.Much thanks again. Mangis

Thanks-a-mundo for the article.Much thanks again. Seek

Thanks-a-mundo for the article.Much thanks again. Mangis