Loognas Atlantrapport dag 14

Loognas Atlantrapport dag 14

Efter två veckor på Atlanten har Skärgårdsradions actionreporter Martin Loogna och besättningen på båten Thindra äntligen "hittat" den ostliga passadvinden och har för första gången satt rak kurs mot målet ca 1300 sjömil bort.

Enligt väderprognoserna ska vinden öka till 10 -12 m/s och de hoppas på snittfarter på 7-9 knop resten av vägen. Enligt mycket preliminära gissningar kan de vara i mål den kommande helgen.

Loognas rapport och video nedan;

När vi fått upp farten som bäst började plötsligt hela båtens för oförklarligt dras ned i vattnet och vattnet forsade in över däck. Alla rusade upp på däck övertygade att vi kolliderat med något . Snabbt konstaterade vi dock att det var vår Genaker som låg på däck som sakta dragits ned under vattnet och släpades efter båten när vinden ökade. Krafterna blev så stora att pulpiten där Genakern var fäst blev helt böjd och förstörd. Inga dåliga krafter med tanke på att pulpiten är gjord av 25 mm rostfritt stål. Vi är glada att det inte inträffade mitt i natten och det blir till att reparera när vi kommer fram!

Jag har bakat bröd till besättningens stora glädje. Eftersom brödpulver satserna hade läckt så blev det en blandning av Sverige Limpan och Danskt Rågbröd. Vi har nu så få ägg kvar att vi ransonerar till ett halvt per dag och person. Sammanlagt har vi idag hittat 5 döda flygfiskar på däck så det kanske blir ett middagsalternativ framöver…
 

 
Läs mer om Loognas Atlantsegling på Skärgårdsradion.